MANTENS UNA BONA HIGIENE VOCAL?


QUÈ VOL DIR HIGIENE VOCAL?
Parlem d’higiene vocal quan intentem mantenir una veu sana cuidant-nos. Amb això podem evitar patir una patologia adquirida i haver de parlar fent un esforç.
QUIN TIPUS DE MESURES CAL PRENDRE?
Hi ha tres tipus de mesures: Sobre l’ambient, sobre la persona i sobre la pròpia veu.
Pel què fa l’ambient, s’han d’evitar ambients secs, canvis bruscs de temperatura i inhalació de productes irritants (com poden ser fums i tòxics).
Pel què fa la veu, s’hauria d’evitar parlar en ambients sorollosos, xisclar o parlar cridant, la raspera o tos forta provocada, fer un abús vocal (utilitzar la veu per sobre de les possibilitats d’aquesta), no respirar al parlar i parlar durant processos infecciosos (com un refredat). S’ha de procurar parlar en un to òptim (el més adequat de cadascú).
Pel què fa a la persona, ha d’evitar el tabac (inhalació d’un fum), cafè, tè i alcohol, begudes molt fredes o molt calentes, automedicar-se (hi ha fàrmacs que produeixen molta sequedat). S’ha de procurar descansar correctament, mantenir una alimentació sana i hidratar-se, realitzar controls periòdics amb l’ORL, mantenir una posició correcta al parlar, atendre si hi ha síntomes estranys.
QUINES PERSONES TENEN MÉS POSSIBILITATS DE PATIR UN PROBLEMA VOCAL?
Les persones que tenen una veu professional tenen més risc de tenir un problema vocal al llarg de la seva carrera professional. Uns exemples de veus professionals serien: docents, teleoperadors, cantants, cambrers, comercials i assessors.
CONSELLS GENERALS
Alguna manera d’evitar tenir problemes amb la veu podria ser: fer una formació vocal per saber com utilitzar la veu correctament, fer un escalfament vocal abans d’anar a treballar, amplificar la veu sense necessitat de cridar (ex. micròfon), evitar abusos extralaborals i conèixer els pròpis límits.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?