EL POT DE LA CALMA

Sabeu què és el pot de la calma o la tranquil·litat i per a què serveix? El pot de la calma no és més que un pot ple amb aigua, cola i purpurina que quan es sacseja genera una sèrie de patrons de caiguda de la purpurina que relaxen a l'infant. Aquesta relaxació està guiada per l'adult que dóna instruccions sobre com ha de ser la respiració, verbalitzant com se sent i què ha passat i reconduint l'atenció cap al pot per a què el nen es calmi.El pot de la calma es basa en l'aprenentatge. El nen no serà capaç de reconduir-se sol al principi però poc a poc, amb l'ajuda de l'adult veurem que li és molt més fàcil reduir l'ansietat i l'estrès fins que ho faci ell sol.

El pot de la calma va ser ideat per Maria Montessori, la primera  dona doctorada en medicina a Itàlia. Segons Montessori, el pot serveix per a organitzar i centralitzar el sistema nerviós central dels petits a través d'un estímul concret. Per tant, el pot de la calma  ajuda a rebaixar el ritme cardíac i desaccelerar la respiració fet que permet que la ment es desbloquegi. Quantes vegades us ha passat que el vostre fill/a, nebot/da...després d'una rebequeria, segueix enfadat o plorant però no us sap dir per què? Doncs el pot de la calma l'ajudarà a connectar altre cop amb ell mateix.


En sessió és una eina molt útil, tant en bloquejos emocionals, en nens que tenen autisme o simplement perquè arriben cansats o excitats després d'un dia d'escola i extraescolars. Dediquem els primers minuts de la sessió a calmar-nos, connectar amb la nostra respiració i veure com cau la purpurina. Per a ells és un moment de relaxació i, el més important, és un objecte que els calma i que els fa sentir millor perquè l'han fet ells mateixos. És una manualitat molt fàcil de fer i que pot fer-vos passar una estona de qualitat amb ells i elles.

COM FER UN POT DE LA CALMA?

És força senzill i de ben segur que trobareu moltíssimes pàgines a internet on ho us donen la recepta. Els ingredients bàsics són:

- Un pot hermètic preferentment de plàstic per evitar que es trenqui.
- Purpurina de molts colors, mides i formes.
- Aigua (pot ser calenta o freda) fins que falti mig dit per omplir el pot..
- Cola transparent o blanca.
- Colorant.
- Gomets o enganxines.

Bàsicament es tracta de barrejar l'aigua, la cola, la purpurina i el colorant en cas que el volgueu posar. És molt important i molt més divertits i deixeu que ells escullin el colorant, la purpurina i els gomets així com la proporció de purpurina que vulguin posar. Se senten molt bé! Els gomets o enganxines els podeu posar al tap del pot o al plàstic però aneu en compte que es pugui veure com es mou la purpurina.

Esperem que us sigui molt útil!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?