QUÈ ÉS UN SISTEMA ALTERNATIU I AUGMENTATIU DE LA COMUNICACIÓ?


QUÈ ÉS UN SAAC?
Tots els nens neixen amb la necessitat de comunicar, però a mesura que es van fent grans, depenent del seu entorn i de diverses variables, es formen desigualtats. És d’aquí, d’on sorgeixen els Sistemes Augmentatius i Alternatius de la Comunicació (SAAC).

 

Un SAAC té com a objectiu principal; ajudar a expressar de manera diferent al llenguatge oral, augmentant i/o compensant les dificultats de comunicació i el llenguatge d’algunes persones.

Les funcions d’un SAAC dependran sobretot a qui va dirigit. Poden servir de manera transitòria en la comunicació d’una persona, o com un sistema permanent de comunicació.

CLASSIFICACIÓ FUNCIONAL DELS USUARIS:
Depenent de les necessitats de l’usuari, necessitarà un tipus de SAAC o altre per aconseguir un objectiu determinat.
-    Persones que necessiten un medi d’expressió. Són usuaris que tenen una comprensió preservada i s’ha de potenciar l’expressió. Un exemple de SAAC seria un plafó de comunicació.
-    Persones que necessiten un llenguatge de suport. Aquí el SAAC s’utilitzaria de manera provisional fins a l’assoliment de la parla. Són persones que poden haver perdut el llenguatge durant un temps i han de tornar a assolir-lo o persones que parlen amb poca intel·ligibilitat.
-    Grup de persones que necessiten un llenguatge alternatiu. Un exemple de persona que podria necessitar aquest tipus de sistema, seria una persona amb autisme.

Cal tenir en compte que per poder utilitzar un SAAC, l’usuari ha de tenir sempre intenció de comunicar. Si no té intenció comunicativa, és el primer que s’ha de treballar.

AVANTATGES I LIMITACIONS:
Els avantatges són clars:
-    Incrementar la motivació i la iniciativa cap a la comunicació
-    Promoure l’emissió d’un missatge
-    Permetre canviar de tema quan es desitja, encara que el repertori sigui limitat
-    Possibilitar expressar necessitats bàsiques i estats d’ànim

Possibles limitacions:
-    Alguns comunicadors són d’elevat cost econòmic
-    La comunicació, és limitada en la majoria dels casos el discurs és de demandes
-    La comunicació és més lenta que quan es fa servir la parla
-    Podria ser molest carregar amb l’ajuda tècnica a tot arreu.
Resultat d'imatges de SAAC


GRUPS MÉS HABITUALS AMB NECESSITAT D’UTILITZAR UN SAAC:
Els grups de persones que són més habituals a necessitar un Sistema Augmentatiu i/o Alternatiu de la Comunicació són els següents:
-    Trastorns congènits com retards mentals, Trastorn d’Espectre Autista, Síndrome de Down, paràlisis cerebrals, apràxies i atàxies del desenvolupament.
-    Malalties neurològiques degeneratives com la distròfia muscular, esclerosi múltiple, Esclerosi Lateral Amiotròfica i Parkinson.
-    Discapacitats de període temporal com podria ser causada per una mala intervenció quirúrgica, intubacions, cremades, respiració assistida, etc.


SI TENIU QUALSEVOL CONSULTA NO DUBTEU EN POSAR-VOS EN CONTACTE AMB EL NOSTRE EQUIP DE LOGOPEDES

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?