2 D'ABRIL: DIA MUNDIAL DE LA CONSCIENCIACIÓ SOBRE L'AUTISME

Avui se celebra el Dia Mundial sobre la Conscienciació de l'Autisme sota el lema "Tots són iguals, tots som especials" i volem aprofitar per parlar sobre què és el Trastorns de l'Espectre Autista (TEA).

Primer de tot, és molt important ser conscients que l'autisme no és una malaltia sinó que és un trastorn del desenvolupament que es manifesta de manera diferent a la majoria de persones. A nivell d'incidència, 1 de cada 150 nens és diagnosticat amb TEA fet que significa els és major que la incidència del càncer, el SIDA i la diabetis junts.

Un dels principals signes d'alerta que generalment s'observa abans dels 30 mesos d'edat, és l'alteració en la comunicació i les relacions socials. Aquestes dificultats s’acostumen a percebre com a incapacitat per a sentir emocions com la tristesa o la felicitat o l'aïllament social. Però, ben al contrari, les persones amb TEA, fan esforços continuats per a comunicar-se i connectar amb les emocions. 

Des del suport que oferim els terapeutes com ara els psicòlegs, psicopedagogs, logopedes, terapeutes ocupacionals...un dels principals objectius és precisament, donar eines per a què siguin capaços d'expressar-se. Una d'aquestes eines son els pictogrames, imatges icòniques que s’utilitzen tant com a facilitadors i com a complements de la comunicació.

Existeixen materials molt interessants per a treballar a través dels pictorgrames com són els contes. Els contes amb pictogrames es desenvolupen amb col·laboració de tots aquells professionals implicats en el món TEA i estan dissenyats per a ser un suport visual que ajudi als nens a entendre més fàcilment la història.



Aprofitant que avui és el dia de Conscienciació de l'Autisme, l'ONG Aprendices Visuales ha posat a disposició de tots els usuaris Apple, una sèrie de contes amb pictorgrames en format tauleta, apadrinats per la cantautora Rosana Arbelo. 


 “Las pelusas se mudan de casa” es un dels 20 contes amb pictogrames que trobarem de manera gratuïta a la  seva web www.aprendicesvisuales.org. Així mateix us deixem l'enllaç de l'aplicació:






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?