QUÈ SÓN ELS TRASTORNS DE PARLA?


El retard de la parla és el trastorn que es manifesta en l’adquisició de la parla. Els infants que pateixen aquest trastorn presenten dificultats a l’hora d’articular sons que la majoria de nens de la seva edat ja els articulen correctament.
                        

El fet de no articular algun so realitzar-lo de manera incorrecta a l’edat pertinent és el que coneixem com a dislàlia. Les més freqüents són:
  • El rotacisme: mala articulació de la /r/.
  • El sigmatisme o "ceceo": mala articulació de la /s/ i confusió amb la /z/.
Les dislàlies són un trastorn funcional permanent en l’emissió d’un fonema i, tot i que generalment la trobem en els casos de retard de parla, també es pot presentar de manera aïllada, és a dir, en infants que tenen una parla correcte però que tenen dificultats per articular un so determinat.

Quins son els seus símptomes?

L’Infant presenta:
  • Dificultats a l’hora d’articular un o diversos sons (o fonemes)
  • Dificultats per diferenciar aquest fonema d’altres amb els quals el confon
Així, per exemple, en el cas d’un nen/a que no articula la /r/ és molt freqüent que confongui aquest so amb la /l/ i la /d/, de manera que amb paraules com "cara" dirà "cala" o "cada".


Quan haig d’anar a un especialista?

Davant de la presència d’aquests símptomes és molt important visitar a un logopeda per avaluar si el nen/a pateix algun dels trastorns o no i, en cas afirmatiu, saber què podem fer per ajudar-lo. 
És convenient destacar la importància de la detecció dels problemes de la parla i/o el llenguatge el més aviat possible, atès que la rehabilitació del trastorn dependrà en gran part d’una detecció i un treball a temps.

  

NO DUBTEU A CONSULTAR QUALSEVOL DUBTE AL NOSTRE EQUIP DE LOGOPEDES

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?