QUÈ PASSA SI FA LA PIPA?


La succió digital (fer la pipa) és un hàbit reflex natural en gairebé el 50% dels bebès, durant els primers mesos de vida, que comença dins l’úter matern. Però si perdura a partir dels 3 anys, es converteix en un mal hàbit molt difícil d’eliminar, i acaba ocasionant problemes de boca.
És important detectar la succió digital quan encara són molt petits/es, per tal de poder-ho corregir, i evitar que generin danys a la boca  “Fer la pipa” durant el creixement modifica el complex maxil·lofacial (l’esquelet, els músculs i les dents) de forma patològica:

Mossegada oberta
Interposició de la llengua

1. Col·locar el dit a la boca impedeix el tancament, evitant el contacte entre les dents, i això pot provocar malposicions en l’erupció dels dents.


2. La força que en fa el dit desplaça les dents.
3. Poden sorgir  problemes posturals ja que, en mantenir la boca oberta, els nens/es canvien els punts de suport, i el cos compensa aquest desequilibri mitjançant canvis en la postura.
4. Pot comportar un creixement desproporcionat dels maxil·lars.
El grau d’alteració produïda depèn de la durada, intensitat i freqüència de l’hàbit, per això és important fixar-s’hi. Si l’hàbit es corregeix abans dels 3 anys els efectes produïts són mínims i es corregeixen espontàniament, però si el nen/a a partir dels 3 anys segueix succionant el dit és important consultar a un logopeda per evitar que s’agreugin els problemes i solucionar-los.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?