LA IMPORTÀNCIA DE LES TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ A LA INFÀNCIA

La infància és el període comprés entre el naixement i l'adolescència. És una etapa en la que els nens descobreixen tot allò que els envolta, les sensacions i les emocions. Aquest estadi marcarà el seu desenvolupament futur i la manera en la que percebran el món. Per tant, és molt important que en aquesta etapa aprenguin a gestionar les emocions, la frustració i a resoldre els conflictes.




La capacitat de saber relaxar-se és una de les tècniques que poden ajudar més a la gestió emocional. Practicar la relaxació des de ben petits serveix no només per fer front a una situació estressant concreta, sinó que també fa que els nens puguin adoptar una posició més adaptativa i realista davant dels problemes i que en el futur puguin prendre diferents punts de vista davant d'una mateixa situació. Practicar relaxació habitualment també millora l'autoestima, l'autocontrol i l'autoconcepte.



A continuació us proposem diferents activitats i tècniques que poden fer els nens per aprendre a relaxar-se.



TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ:

*      Exercicis de respiració: La respiració és una de les tècniques que més es fan servir a l'actualitat per relaxar-se. Consisteix en ser conscient de la pròpia respiració i fer-la profunda per tal de calmar-nos. Per a realitzar-la poden col·locar una mà al pit i una a la panxa, s'ha d'inhalar profundament pel nas fins que l'aire arriba a la panxa i exhalar poc a poc per la boca. Pels nens més petits es poden posar exemples perquè entenguin la tècnica, es pot explicar que s'han d'inflar i desinflar com un globus.



*      Relaxació muscular (Jacobson o Koeppen): Consisteix en tensar i després relaxar els músculs del cos progressivament. Es comença per les parts externes del cos (peus i mans) cap al centre (panxa i tors). Perquè els nens més petits entenguin com fer-ho se'ls hi pot demanar que tensin les mans com si estiguessin exprimint una llimona; pels braços, que s'estirin com un gos o un gat; per la mandíbula, com si estiguessin mastegant molt fort; per la panxa, que la tensin com si volguessin passar per un passadís molt estret...



*      Tècnica de la tortuga: S'explica un conte als nens en el que la protagonista és una tortuga. La Tortuga Manolita s'enfada molt i pega als altres quan les coses no li surten com ella vol o li diuen coses que no li agrada, però després se sent molt malament i veu que la ràbia no li deixa comportar-se com a ella li agradaria. Un dia es troba una tortuga molt sàvia i li explica que quan s'enfadi molt s'ha de ficar al seu caparàs i comptar fins a deu poc a poc. Aquesta tècnica fa veure a la tortuga que si pot esperar una estona després no està tant enfadada i pot reaccionar millor. Posar en pràctica aquesta tècnica ajuda als nens a millorar el seu autocontrol.



*      Ioga per a nens: El ioga exercita el control corporal a través de diferents postures combinat amb el control de la respiració. Millora l'atenció i la concentració i redueix l'estrès.



*      Pintar mandales: Es tracta de pintar un conjunt de formes geomètriques que a la tradició hindú representen el món que ens envolta. Pintar aquestes figures permet als nens relaxar-se degut a que cal centrar l'atenció en un únic punt. Nombrosos estudis relacionen pintar mandales amb un bon desenvolupament cognitiu, emocional i conductual.



Si teniu algun dubte o voleu una atenció més personalitzada, no dubteu en posar-vos en contacte amb el nostre equip!




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?