GRUPS DE TROBADA

El centre Aprèn + ha inaugurat aquest any un nou servei dins de l’àmbit de la psicologia d’adults anomenat “espais de trobada”    

Equipo, Motivación, Trabajo En Equipo, Juntos, Grupo
Sabeu què són els “espais de trobada”?
Els espais de trobada són grups terapèutics de persones que es reuneixen per compartir experiències guiades per un terapeuta
facilitador responsable de facilitar l’expressió dels sentiments i pensaments de tots els membres del grup, sota el paraigües de les condicions terapèutiques necessàries: crear un espai segur on la persona es senti compresa i acceptada.  
Els grups de trobada potencien les interaccions personals i afavoreixen el creixement personal impulsat per l’experiència grupal, propiciant canvis significatius en els individus que hi participen.  

D’on sorgeixen els “grups de trobada”?
Aquesta proposta es basa en el mètode terapèutic proposat per Rogers  (1902-1987) un dels màxims representants de la psicologia humanista i pare de la Psicoteràpia Centrada en la Persona. 
El seu mètode és un mètode no-directiu que sosté que l’individu posseeix per sí mateix mitjans per a l’autocomprensió i el canvi terapèutic.
Determinada totalment pel factor humà de les relacions, aquesta perspectiva, considera que l’ésser humà neix amb una tendència natural que l’impulsa cap al desenvolupament del seu màxim potencial.
No obstant això, aquesta actualització es veu en moltes ocasions limitada per experiències prèvies, especialment les viscudes per l’individu durant la seva infantesa.
Quan aquestes experiències primeres no han estat òptimes, la persona es desenvolupa condicionadament de forma tancada, rígida i crítica amb si mateixa i amb els que té al seu voltant.

Per què és important participar d’un “grup de trobada”?
Quan trobes que una situació personal et sobrepassa, què no saps què fer amb algun conflicte o situació personal, quan a casa sents que les relacions es compliquen massa o simplement sents que la teva vida no t’omple ni et fa feliç: l’espai que t’ofereix el grup de trobada t’ajudarà a descobrir noves vies de reconnexió amb tu mateix.
Poder treballar conjuntament amb altres persones que experimenten situacions similars genera un clima de seguretat psicològica que propicia la disminució de les actituds defensives i ens permetrà  enfrontar-nos a la situació que ens preocupa des d’una altra perspectiva més rica, promovent el nostre creixement i desenvolupament.

Què succeeix a un grup de trobada?
La experiència grupal intensiva facilita el desenvolupament d’un clima psicològic  de seguretat que produeix, de forma gradual, la suficient llibertat d’expressió com per fer disminuir les actituds defensives.
Mano, Manos Unidas, Unidos, Juntos, Personas, Unidad
Als grups, es donen situacions en les que tendeixen a expressar-se reaccions de sentiment immediat de cada membre cap als demés (i cap a sí mateix) que orienten als individus que formen part del grup cap a una major acceptació de la totalitat del seu ser emocional, intel·lectual i físic. 
Per altra banda, al disminuir la rigidesa defensiva, els individus poden, en major grau, escoltar-se mútuament i aprendre els uns dels altres.
En aquests grups es crea una retroalimentació de tal forma que cada individu arriba a prendre consciencia de com el veuen els altres i quina empremta deixa en les relacions interpersonals que manté.


Com esdevé el canvi quan participes en un grup de trobada?
Els canvis es posen de manifest en les persones que participen en aquests grups, en dos àmbits principals: 
Canvis individuals: es dóna una millora en la comprensió del sí mateix que  permet la modificació dels aspectes personals més rígids a mesura que incorporem nous recursos i estratègies per enfornar-nos a les nostre dificultats.
En aquest àmbit podrem treballar  qüestions  com: què em passa? Què sento i com ho sento? (...)
Canvis relacionals: la intensitat de la interacció grupal produeix canvis en la comunicació dels participants amb el seu entorn fora del grup, al ser més capaços d’implicar els seus autèntics sentiments en les relacions.

Si voleu més informació sobre els grups de trobada, no dubteu a posar-vos en contacte amb el nostre equip de psicòlegs!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?