EL PARKINSON



El Parkinson és una malatia molt coneguda però alhora, se'n desconeixen les afectacions reals, ja que tothom associem aquesta malaltia només a un símptoma: la tremolor. Però hem de saber què hi ha més enllà d’aquesta tremolor.  És cert que en aquesta malaltia aquesta és la manifestació més comuna, però el que molta gent no sabrà es que molts malalts amb Parkinson gairebé no tremolen.

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que afecta a diferents sectors del nostre organisme, és a dir, afecta tant a nivell sensorial com a nivell motor. Per tant, conforme vagi evolucionant la malaltia aniran apareixent diverses  dificultats en el caminar, menjar, parlar però alhora es veurà també afectat el raonament, la memòria o el processament. S’ha de tenir present que cada malalt és un cas exclusiu i únic, i que, per tant, el que a un malalt li va molt be a l’altre no li serveix.

Normalment els malalts amb Parkinson se senten molt  impotents perquè volen fer moltes coses i el cos no els acompanya, i justament en aquestes situacions són en les que hem d’estar la família i amics, per a recolzar-los, animar-los i ajudar-los. Llavors la gran pregunta seria:

      Com puc ajudar si tinc algú en el meu entorn amb Parkinson?

Us trobareu en moltes situacions en què no sabreu com actuar ni vosaltres ni el familiar que el pateix, així que el millor consell és que aneu aprenent junts. El més important és no reduir la independència que puguin tenir.

A continuació teniu exemples molt comuns de situacions que us poden passar:

Situació
Què sent?
Què sents tu?
Què no fer?
Què fer?
Aneu caminant pel carrer i us pareu a mirar un aparador, de cop torneu a caminar i ell/a ja s’ha quedat parat, no pot caminar.
Li pesen els peus, sent que estan enganxats al terra i no pot emprendre la marxa.
No saps que fer, vols ajudar però no vols molestar i et poses neguitós.
Agafar d’un braç i estirar cap a tu una mica.
NO FER AIXÒ MAI!! Poden perdre l’equilibri i caure.
Continuar parlant d’un altre tema i no donar importància a la situació, com menys ho pensi, mes fàcil li serà tornar a caminar.
Esteu asseguts i el tronc no para de caure cap als costats.
No ho nota.
Has d’estar pendent de què no caigui cap al costat perquè es pot fer mal.
Demanar-li que es posi recte ell sol i no ho torni a fer.
Intentar posar una cadira amb braços o una butaca.
Anar de tant en tant recolocant la postura per a què no caigui.
Seu a les puntes de les cadires o del sofà i cau.
No n'és conscient
Estàs en tensió perquè saps que acabarà caient a terra i es pot fer mal.
Enfadar-te perquè no seu be i tu has d’estar pendent tota la estona.
Ajuda a què des del principi segui al final de tot i així no anirà cap a terra.

Esteu parlant i et costa entendre el que diu
Sent impotència.
Et sap greu perquè no l’entens i no pots tenir una conversa tranquil·la.
Demanar que parli més alt o que parli millor.
Recordar que ha de parlar mes lent, fent pauses per respirar i que no teniu pressa per acabar la conversa.
S’adorm molt fàcilment.
No   n’és conscient.
Intentar que no s’adormi.
Ajudar-lo que vagi a un lloc més tranquil per a què s’estiri, demostrar que no passa res.


Podríem repassar mil i una situacions del dia a dia d’un malalt de Parkinson però la idea principal  és que hem d’adaptar  molts espais del seu entorn com pot ser l’habitació o el lavabo. La seva dieta ha de ser molt equilibrada  i el seu dia a dia més tranquil, però el que és més important seria continuar fent vida social.

És molt important trobar un espai de reunió on poder explicar situacions i resoldre dubtes i, alhora, sentir-se acompanyat i comprés. Per això us volem recomanar l’Associació de Parkinson de Vilanova i la Geltrú,  on es reuneixen dos cops a la setmana realitzant activitats de fisioteràpia, logopèdia i diversos treballs cognitius però a més a més fan moltes excursions, xerrades amb diferents professionals,  i moltes coses més. Per contactar amb ells  podeu trobar-los els dimarts de 17h a 19h al Hospital de Sant Antoni Abat, allà us atendran i resoldran tots els dubteu que pugueu tenir o, si ho preferiu, trucar al telèfon 93 245 43 96.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?