QUÈ PUC FER QUAN EL DENTISTA DIU QUE EL MEU FILL/A TÉ DEGLUCIÓ DISFUNCIONAL O ATÍPICA?

QUÈ ÉS LA DEGLUCIÓ?

La deglució és un acte muscular bastant complex per el qual l’aliment passa de la boca a l’estómac. El procés de la deglució es divideix en 4 fases:

1. Preparem l’aliment mossegant-lo i mastegant-lo per a transformar-la en un bolus homogeni que posicionarem sobre la llengua.
2. La llengua s’acoblarà al paladar ossi, concretament als alvèols dentaris, iniciant un moviment ondulatori cap endarrere, per a portar el bolus al fons de la boca.
3. El paladar tou es tanca, evitant que l’aliment passi al nas i l’epiglotis i els plecs vocals es tanquen per a què el bolus no passi a les vies respiratòries.
4. Finalment, l’aliment entra a l’esòfag i baixa directament a l’estómac.

QUÈ ÉS LA DEGLUCIÓ DISFUNCIONAL?

La deglució disfuncional és aquella que s’allunya d’aquest procés, sobretot en la primera i segona fase, que són les voluntàries. En la deglució disfuncional la llengua realitza un moviment endavant que, interposant-se entre les dents, empeny les arcades dentàries i les deforma produint apinyaments a les dents i avançant-les formant el que s’anomena mossegada oberta. La llengua queda baixa, els llavis i boca oberts i apareix un moviment important de la musculatura perioral en el moment de la deglució.

                                   

QUÈ IMPLICA LA DEGLUCIÓ DISFUNCIONAL?

Molts pacients amb deglució disfuncional són respiradors orals, amb la llengua baixa i els llavis separats. L’excessiva força que realitza la llengua contra les dents crea problemes importants en el tipus de mossegada i la conformació del palada així com deformar i modificar les dents.
Així mateix poden aparèixer problemes de parla a nivell generals o de sons en concret, que anomenem dislàlia.
Per tot això és important detectar i avaluar la possible presència d’aquest trastorn ja que afecta tant a la forma com a la funció dels òrgans implicats en la parla i la respiració.

QUINS PROFESSIONALS INTERVENEN EN EL TRACTAMENT?

És important que hi hagi una bona coordinació entre el logopeda, professional que reeducarà la funció, és a dir, el procés deglutori , i l’odontopediatra, que s’ocuparà de reconduir els problemes de forma com són la conformació de les arcades dentàries i el tipus de mossegada.

Així mateix , cal una revisió exhaustiva inicial per part de l’otorrinolaringòleg per a descartar la presència de patologies que interfereixin en el tractament com la hipertròfia d’amígdales (amígdales molt grosses) o adenoides (comunament coneguts com a “carnots”).

QUIN ÉS EL TRACTAMENT ADEQUAT?

Per reeducar aquesta disfunció s’han de modificar els moviments i hàbits lesius mitjançant el que s’anomena Teràpia miofuncional. Aquesta teràpia consta d’exercicis pràxics que modifiquen la tonicitat i l’ús de la musculatura així com exercicis per a reeducar la posició de la llengua i la respiració. Tot aquest procés ha d’anar acompanyat de revisions odontopediàtriques i d’una bona coordinació entre els diferents professionals per valorar la necessitat de cada tipus de tractament en cada moment.

QUINS SÓN ELS PRINCIPALS SIGNES D’ALARMA?

Hi ha determinats hàbits que contribueixen a la mal funcionament del procés de deglució: 
  1. Succió dels dits o els llavis o objectes. 
  2. Respiració oral.
  3. Ús prolongat de xumet i biberons.
  4. Mala postura general. 
  5. Baveig persistent i continuat.

SI TENS ALGUNA CONSULTA NO DUBTIS A CONSULTAR AMB EL NOSTRE EQUIP DE LOGOPEDES.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?