QUÈ SÓN ELS TRASTORNS DEL LLENGUATGE?

El retard del llenguatge és el trastorn que afecta a totes les àrees del llenguatge:
  • fonètica-fonològica (alteració en els sons i la discriminació)
  • semàntica-lèxica (alteració en el vocabulari i l'estructuració del llenguatge i les seves categories)
  • pragmática (alteració en l'ús, l'entonació, la ironia, els dobles sentits...)
Els nens i nenes que presenten aquest tipus de retard no només tenen dificultats en l’articulació de sons, si no que també tenen dificultats a l’hora d’estructurar el llenguatge i tenen un vocabulari escàs.
Podem dir que un nen/a presenta retard del llenguatge si al voltant dels 2-3 anys gairebé no parla o ho fa d’una manera incorrecta.
Les causes poden ser variade
  • Sovint és degut a una manca d’estimulació, són infants que no tenen necessitat de parlar perquè s’han acostumat a fer-se entendre mitjançant el gest o paraules més curtes o sons que només la gent del seu entorn més proper entén.
  • En alguns casos pot venir derivat d’un trastorn emocional, és a dir, que el fet d’estar vivint una situació d’angoixa (separació dels pares, mort d’un familiar proper...) pot produir en el nen/a un bloqueig en el desenvolupament de la seva parla.
  • També pot ser la conseqüència d’un altre trastorn (trastorn neurològic, deficiència mental, autisme...).
Quins son els seus símptomes?
  • Dificultats per estructurar el llenguatge, és a dir, els hi costa fer una oració ben estructurada i ordenada i economitzen el llenguatge.
  • Pobresa de vocabulari.
  • Fan servir diminutius, onomatopeies o abreviatures inventades
Quan haig d’anar a un especialista?

Davant de la presència d’aquests símptomes és molt important visitar a un logopeda per avaluar si el nen/a pateix algun dels trastorns o no i, en cas afirmatiu, saber què podem fer per ajudar-lo. 

És convenient destacar la importància de la detecció dels problemes de la parla i/o el llenguatge el més aviat possible, atès que la rehabilitació del trastorn dependrà en gran part d’una detecció i un treball a temps.


















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?