QUAN HEM D'ANAR AL PSICÒLEG?


  Què és un psicòleg? 

El psicòleg és un professional especialitzat en el comportament humà. El nostre treball el desenvolupem amb persones que es troben en un moment difícil de la seva vida o que s'enfronten a un problema que requereix l'anàlisi i l'assessorament d'un especialista. El psicòleg compta amb eines metodològiques i amb tècniques per a realitzar una avaluació, establir un diagnòstic i proposar un tractament per abordar els problemes dels seus pacients i per ajudar-los a entendre els motius del seu malestar.

 Quan hem de consultar a un psicòleg?

Per a la majoria de nosaltres no ens resulta difícil saber quan hem de recórrer al metge. No obstant això, seguim tenint dubtes i reticències a l'hora de dirigir-nos al psicòleg. Un fre per anar a la consulta és l'objecció a comunicar a un desconegut els nostres problemes més íntims. 

Mostrar-nos tal com som, parlar de frustracions, obsessions, inseguretats o debilitats, posar en dubte la nostra fortalesa mental, es converteix en un dur tràngol que pot produir por. Tot i que alguna cosa en el nostre interior ens revela que necessitem ajuda especialitzada i que explicar les nostres penes a amics o familiars no és suficient, ens demorem massa a sol·licitar una cita amb el psicòleg. Aquest retard pot agreujar un problema que atès a temps potser s'hauria resolt sense més dificultat. Hem d'anar al psicòleg quan detectem que un o diversos problemes bloquegen la nostra vida inundant de sensacions desagradables, impedint gaudir dels seus aspectes positius. Ens podem creure autosuficients, pensant que serem capaços de “sortir d'aquesta”, i que el que necessitem és donar-li temps al temps. Però podem estar equivocats: el temps no arregla res. Cosa ben diferent és que necessitem que discorrin setmanes o mesos per executar els comportaments que ens ajudin a resoldre els problemes.


Molts pares preocupats pel benestar dels seus fills poden dubtar sobre si haurien o no de portar-los al psicòleg davant algun signe o símptoma que presenti el nen/a. Hi ha diverses pautes que ens poden ajudar i donar pistes a saber si estem davant d'un possible problema o no.

La psicologia ens diu que quan observem qualsevol canvi notable en la conducta de la persona, per excés o per defecte, hauríem de posar-nos en alerta. -        Canvis en els patrons d'alimentació. Menja més o menys que abans o de forma diferent.
-        Canvis en el patrons de son (insomni, malsons...).
-        Canvis en el seu nivell d'activitat.
-        Canvis en el rendiment escolar.
-        Canvis en el seu estat d'ànim.
-        Alteracions en el joc (s'aïlla, juga sempre a jocs violents, no participa en joc socials...)
-        Alteracions en les relacions socials.
-        Alteracions en la conducta.
 
Els psicòlegs proporcionem recursos, pautes i estratègies per prevenir possibles problemes, i els quals que ajudaran a nosaltres i als nostres fills a sentir-nos més estables i forts en el dia a dia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

TALLERS SETMANALS D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA PER A LA TERCERA EDAT

QUÈ PUC FER SI EL MEU FILL/A QUEQUEJA?

QUÈ SÓN LES ADAPTACIONS METODOLÒGIQUES?